werken in ploegendienst

Werken in een ploegendienst

Wil jij werken in ploegendienst? Dan vertellen wij je alles wat je hierover moet weten!

Wat is een ploegendienst?

Bij veel bedrijven stopt de werkdag niet om 17:00. Vooral in de industrie zijn er veel bedrijven waar het werk 24/7 doorgaat. Deze bedrijven werken met ploegen om er zo voor te zorgen dat er altijd mensen aanwezig zijn.

Verschillende soorten ploegendienst

Er zijn verschillende soorten ploegendiensten.
Tweeploegendienst: In een standaard tweeploegenrooster werk je de ene week de vroege dienst en de week daarop de late dienst. In het weekend ben je vrij.
Drieploegendienst: In het meest voorkomende drieploegenrooster werk je de ene week de vroege dienst, de week daarop de nachtdienst en de laatste week de late dienst. Dit heet een achterwaarts drieploegenrooster. In het weekend ben je vrij.
Vierploegendienst: deze ploegendienst wordt vaak ingezet door bedrijven die 1 dag per week gesloten zijn. Dit gaat meestal om de zondag. Het rooster kan er als volgt uitzien: 2 vroege diensten, 2 late diensten, 2 nachtdiensten en daaropvolgend een aantal dagen vrij.
Vijfploegendienst: tijdens een vijfploegendienst wordt er 24/7 gewerkt. Dit zie je vaak in grote productiebedrijven. Het rooster kan er als volgt uitzien: 2 vroege diensten, 2 late diensten, 2 nachtdiensten en daaropvolgend 4 dagen vrij.

De exacte invulling van de verschillende soorten ploegendiensten kan per bedrijf verschillen. De gemiddelde werktijden⏰ zien er als volgt uit:
Vroege dienst : 07:00 – 15:00
Late dienst       : 15:00 – 23:00
Nachtdienst     : 23:00 – 07:00

Voordelen van werken in een ploegendienst

Niet alleen bedrijven profiteren van ploegendiensten, jij kan er zelf ook wat uithalen.
✔️Ploegentoeslag?
✔️Meer vrije tijd
✔️Jij ontwijkt de spits
✔️Ideaal voor nachtbrakers

Nadelen van werken in een ploegendienst

Sommigen ondervinden ook nadelen aan het werken in een ploegendienst.
❌’s Nachts werken
❌Minder ritme
❌Kan lastig te combineren zijn met gezinsleven

En? Is het werken in een ploegendienst wat voor jou? Wij hebben genoeg vacatures openstaan dus neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Nieuws.

Meer lezen